Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Διστομίτης μανάβης εν έτει 1960

Φωτογραφία από το 1960  -  Ο Γιώργος Πίτσος ή Καρατζίκας που απεικονίζεται, ήταν μανάβης και καλλιεργητής από το Δίστομο. Γυρνούσε με το γαϊδουράκι του και πουλούσε την πραμάτεια του : ''Ντομάτα, αγγούρι και μακριά απ' το γαϊδούρι'', όπως χαρακτηριστικά έλεγε
Ευχαριστώ τον Τάσο Καστρίτη, για την παραχώρηση της φωτογραφίας

ΠΗΓΗ/ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ιωσήφ Διστομίτης ( 1783 -1855 ) - Ένας Διδάσκαλος του γένους από το Δίστομο

Ιωσήφ Διστομίτης ( 1783 -1855  ) - Ένας Διδάσκαλος του γένους από το Δίστομο.
Μία μεγάλη προσωπικότητα από το Δίστομο ( Ιωσήφ Διστομίτης του Δήμου Διστομίων της Επαρχίας Λιβαδειάς ), υπήρξε ο Ιωσήφ ο Διστομίτης.
Μαζί με άλλους Διδασκάλους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, πασίγνωστους όπως θα δείτε παρακάτω, αφοσιώθηκαν στην διδασκαλία των τότε Ελλήνων, στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας τους, όταν δηλαδή η Ελλάδα από Έθνος που είχε τετρακόσια χρόνια τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγινε κράτος και έχτιζε δειλά δειλά το εκπαιδευτικό της σύστημα.
Ο Ιωσήφ Διστομίτης, δημιούργησε παιδαγωγικές μεθόδους, οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.
Έδρασε σε όλη την Ελλάδα. Δίστομο, Λιβαδειά, Ναύπλιο ( τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας ), Αίγινα, Αθήνα κλπ.
Το επώνυμό του, όπως συνηθιζόταν τότε, το πήρε από τον τόπο του καταγωγής του, το ιστορικό και πανάρχαιο Δίστομο της Φωκίδος ( Όπως μέχρι τότε αναγραφόταν ).
Άλλος ένας ήρωας του γένους άλλωστε με το ίδιο επώνυμο, είναι και περιβόητος ο Γιάννης ο Διστομίτης που αναφέρεται από τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, ο οποίος απελευθέρωσε του Αθηναίους από τουρκικό κλοιό στην Ακρόπολη. Υπάρχει και οδός στην Αθήνα που λέγεται οδός Διστομίτου.
Έρχεται λοιπόν τώρα να προστεθεί και ο Ιωσήφ που συνέβαλε κι αυτός στην απελευθέρωση του πνεύματος των Ελλήνων.
Υπήρχαν βέβαια κι άλλες προσωπικότητες από το Δίστομο, και αγωνιστές και λόγιοι, για τους οποίους θα μιλήσουμε σε άλλα άρθρα.
Ορμητήριο και κέντρο των γραμμάτων ήταν βέβαια το ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, καθώς και το τότε Σχολείο των Αρρένων στο Δίστομο.
Μπορεί το υπέροχο κτήριο που έχουμε ακόμη και σήμερα, και λειτουργεί σαν Αρχαιολογικό Μουσείο, να χτίστηκε το 1901 από τον Διστομίτη Ιωάσαφ Καστρίτη, αλλά υπήρχε και πολύ πιο παλιά, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα των σχολικών ελέγχων που έχω αναρτήσει σε παλαιότερα άρθρα ( 1830 και άνω )
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά, από ψηφοποιημένα αρχεία για την δράση του Ιωσήφ του Διστομίτη, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Απόσπασμα από πρόγραμμα διδασκαλίας που θα βρείτε στους συνδέσμους που πρόσθεσα παραπάνω:
1832
Εις τήν δεύτερον τάζιν, ό Διδ. Ιωσήφ. Διστομίτης, Προ μεσημβρίας^. ι) Ελληνικών μάθημα, τ«ν ά τόμον τών στοιχείων της Ελληνικής γ-.ώσσης. του Ιακωβσίου''

Είναι κρίμα που δεν υπάρχουν αρμόδιοι από τον Δήμο να συγκεντρώσουν τα στοιχεία αυτά και να τα αξιολογήσουν. Ήδη έχω παρουσιάσει πολλά άρθρα με προσωπικότητες και ιστορία του Διστόμου ( Αρχαιολογία, μεσαίωνα, τοπωνύμια κλπ ). Ποιός ο ρόλος των ιθυνόντων στον Δήμο; Είναι θλιβερό αυτό!!


ΠΗΓΗ/ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG