Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Βάφτιση στην Παραλία Διστόμου το 1939

Βάφτιση στην Παραλία Διστόμου ή Διστομίτικα, όπως τα έλεγαν μέχρι την απαλλοτρίωση το 1963. 
Οι Διστομίτες συνήθιζαν να βαπτίζουν τα παιδιά τους στην εκκλησία της Αναλήψεως που υπάρχει ακόμη. 
Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο βιβλίο της Διστομίτισσας συγγραφέως, Καίτης Μανωλοπούλου, ''Ο Αθέριστος Ιούνης''.  
Η φωτογραφία είναι από τις 21 Μαΐου του 1939. Διακρίνονται τα σπίτια των Διστομιτών που κατεδαφίστηκαν την δεκαετία του 60' από το ελληνικό κράτος λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της γης τους!!

Πηγή/Πρώτη δημοσίευση: Distomoblog

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ήρωας συμπατριώτης μας πεσών την 1- 4 -1944 στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής Φωκίδος

Από τον Θανάση Δημάκα.

Αν εξαιρέσουμε το μνημείο του Μεσολογγίου κάτα την περίοδο της εξόδου κάτα την επανάσταση του 1821, που αναφέρει τις ηρωϊκές πόλεις και τους εξεγερθέντες και ήρωες  Διστομίτες και το
Δίστομο, αν επίσης εξαίρεσουμε και το άγαλμα του Καραϊσκάκη που βρίκεται στο Φάληρο, που επίσης είναι γραμμένο όνομα  Δίστομο, είναι και κάποια άλλα μνημεία που αγνοούμε, και αναφέρουν Διστομίτες πεσόντες.
Ο Διστομίτης Θανάσης Δημάκας, πηγαίνοντας στην Καλοσκοπή Φωκίδας όπου εξελίσσετο το φεστιβάλ ''Ήχοι του δάσους'' τον Ιούλιο, ανακάλυψε ένα μνημείο με το όνομα ενός Διστομίτη πεσόντος επάνω.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Καρβούνη τον Διστομίτη όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο Θανάσης, που δολοφονήθηκε εκεί μαζί με άλλους πατριώτες όπου και τάφηκαν σε ομαδικό τάφο, όπως αναγράφεται στο μνημείο ( Κλικ στις εικόνες ).
Ενός συμπατριώτη μας που δολοφονήθηκε στις 1 - 4 - 1944 στην ενέδρα γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής στην Φωκίδα.

Είναι πολλά πράγματα που προσπαθώ να συλλέξω για τον ένδοξο αυτό τόπο και τις προσωπικότητες του.
Ευχαριστώ πολύ τον Θανάση Δημάκα.


ΠΗΓΗ/ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG